Φτάνοντας στο Λύκειο και ειδικότερα στην Γ΄ Λυκείου, οι μαθητές καλούνται να δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις στο τέλος του σχολικού έτους, προκειμένου να πετύχουν στην σχολή της αρεσκείας τους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες σχολές που έχουν ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή, την εξέταση σε μια ή περισσότερες ξένες γλώσσες. Η εξέταση των Αγγλικών ως «ειδικό μάθημα» σε πανελλαδικό επίπεδο έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, γι’ αυτό χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση και σωστή προετοιμασία. Ο τρόπος διδασκαλίας των Αγγλικών στο σχολείο και η προετοιμασία των παιδιών για τα πτυχία Lower, Advanced, Proficiency στο φροντιστήριο, διαφέρει σε πολλά σημεία από τον τρόπο εξέτασης και την ύλη στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Για το λόγο αυτό στο Πρότυπο Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας ‘Take It English “ δημιουργούμε ειδικά αυστηρά ολιγομελή γκρουπ μαθητών και δεσμευόμαστε για την σωστή προετοιμασία που θα τους δόσει τα πολυπόθητα μόρια για τη σχολή που επιθυμούν. Ιδιαίτερα μαθήματα προσφέρονται επίσης.
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΜΑΣ!!
Πώς γίνεται όμως η εξέταση της Αγγλικής Γλώσσας;
Βρείτε παρακάτω πληροφορίες και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε το σύστημα του Κέντρου μας σωστά.
Αρχικά δίνεται στους υποψηφίους κείμενο έκτασης περίπου 330-370 λέξεων.
Στον αριθμό αυτόν προσμετρούνται όλες οι λέξεις, συμπεριλαμβανομένων των άρθρων, των προθέσεων κλπ. Το περιεχόμενο του κειμένου είναι γενικού ενδιαφέροντος. Προτιμούνται θέματα σχετικά με την Εκπαίδευση, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, το περιβάλλον, τις ανθρώπινες σχέσεις, την οικογένεια, τα ταξίδια, τις διακοπές, τα προϊόντα νέας τεχνολογίας, την υγεία, τις διατροφικές συνήθειες και την ψυχαγωγία.
1. ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
Δίνονται 8-10 ερωτήσεις επί του κειμένου
α) Οι τρεις-τέσσερις (3-4) πρώτες απαιτούν μια «σύντομη απάντηση». Με τις ερωτήσεις αυτές ελέγχεται η ικανότητα του υποψηφίου να
κατανοεί το γενικό νόημα του κειμένου, καθώς και το πεδίο αναφοράς του ή το συγκειμενικό του πλαίσιο (δηλαδή, ποιος γράφει σε ποιον και για ποιον σκοπό, πού δημοσιεύεται το κείμενο κλπ.). Κατά τη βαθμολόγηση των σύντομων αυτών απαντήσεων δεν λαμβάνονται υπόψη τα ορθογραφικά και γραμματικά λάθη εφόσον αυτά δεν εμποδίζουν την επικοινωνία, δηλαδή την κατανόηση της απάντησης από τον βαθμολογητή.
β) Οι υπόλοιπες είναι του τύπου «πολλαπλή επιλογή», δηλαδή ερωτήσεις που απαιτούν από τον υποψήφιο να επιλέξει την ορθή μεταξύ τριών (3) απαντήσεων. Με τις ερωτήσεις αυτές ελέγχεται η ικανότητα του υποψηφίου να κατανοεί επιμέρους νοήματα του κειμένου, ρητά ή υπαινικτικά διατυπωμένα. Η κατανόηση γραπτού λόγου βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα, οι οποίες κατανέμονται στην κάθε ερώτηση με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθημάτων.
2. ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ
Δίνονται τρεις (3) δραστηριότητες/ασκήσεις με στόχο τον έλεγχο της ικανότητας του υποψηφίου να χρησιμοποιεί τη γλώσσα με τρόπο ορθό και κατάλληλο για την κάθε περίσταση. Η κάθε δραστηριότητα/άσκηση περιλαμβάνει πέντε (5) ερωτήσεις.
Ειδικότερα ελέγχονται:
α) Η επίγνωση σε επίπεδο λέξης. Με τη δραστηριότητα/άσκηση αυτή ελέγχεται αν ο υποψήφιος χρησιμοποιεί τις κατάλληλες λέξεις από απόψεως σημασίας, κρίνοντας από τα συμφραζόμενα, με τρόπο ορθό από απόψεως γραμματικής. Τύπος εξέτασης: «συμπλήρωση» ή/και «αντιστοίχιση»
β) Η επίγνωση σε επίπεδο πρότασης. Με τη δραστηριότητα/άσκηση αυτή ελέγχεται αν ο υποψήφιος χρησιμοποιεί τη γλώσσα με γραμματική ορθότητα στο επίπεδο της πρότασης. Τύπος εξέτασης: «συμπλήρωση»
γ) Η επίγνωση σε επίπεδο κειμένου. Στο συγκεκριμένο θέμα, μας δίνονται προτάσεις ή τμήματα προτάσεων σε δύο στήλες και εμείς πρέπει να συνδέσουμε τα στοιχεία της πρώτης στήλης με τα στοιχεία της δεύτερης . Αν πρόκειται για πρόταση, πρέπει να επιλέξουμε ποια πρόταση την ακολουθεί.
Αν πρόκειται για το αρχικό τμήμα πρότασης, πρέπει να επιλέξουμε το τελικό τμήμα της πρότασης. To θέμα απαιτεί καλή κατανόηση του νοήματος της πρότασης, αλλά και γνώση συντακτικών δομών.
3. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
Δίνεται στους υποψηφίους ένα θέμα και τους ζητείται να συντάξουν, στην ξένη γλώσσα, κείμενο έκτασης περίπου 180-200 λέξεων. Το θέμα διατυπώνεται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να προσδιορίζεται με σαφήνεια τόσο η γενική περίσταση επικοινωνίας (δηλαδή, με ποια ιδιότητα γράφει ο υποψήφιος, σε ποιον απευθύνεται, ποια σχέση υποτίθεται ότι έχουν μεταξύ τους κλπ.), όσο και η λεκτική/ές πράξη/εις που πρέπει να αναπτύξει ο υποψήφιος (π.χ. να χαιρετήσει, να περιγράψει κάτι, να διηγηθεί κάτι που συνέβη, να διατυπώσει μιαν άποψη ή επιχειρήματα για κάτι, κλπ.).
Η παραγωγή γραπτού λόγου μπορεί να είναι περιγραφή ή/και διήγηση ή/και έκφραση άποψης ή/και διατύπωση επιχειρηματολογίας. Το θέμα της παραγωγής γραπτού λόγου δεν πρέπει να έχει συνάφεια με το περιεχόμενο του κειμένου το οποίο δίνεται για την κατανόηση του γραπτού λόγου. Η παραγωγή γραπτού λόγου βαθμολογείται με σαράντα (40) μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα, λαμβάνεται δε υπόψη ο μεγαλύτερος βαθμός από αυτούς που πέτυχε ο υποψήφιος στις ξένες αυτές γλώσσες.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
1. ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
Αξιολογείται σε ποιο βαθμό (α) ανταποκρίνεται το παραγόμενο κείμενο στις απαιτήσεις του θέματος, (β) έχει αναπτυχθεί το θέμα επαρκώς σύμφωνα με το τι ζητά η δοκιμασία (η εκφώνηση και τα τυχόν ερεθίσματα), (γ) είναι ξεκάθαρη και κατανοητή η διατύπωση πληροφοριών (δ) το κείμενο έχει τα χαρακτηριστικά και το ύφος που απαιτεί το είδος του κειμένου (άρθρο, ηλεκτρονική επιστολή).
2. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
Αξιολογείται σε ποιο βαθμό το παραγόμενο κείμενο επιτυγχάνει τον επικοινωνιακό στόχο του ζητούμενου δηλαδή κατά πόσο επιτελεί τις
επικοινωνιακές ενέργειες που ορίζει η εκφώνηση (πχ περιγραφή, πρόσκληση, υποστήριξη άποψης).
3. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αξιολογείται σε ποιο βαθμό (α) το παραγόμενο κείμενο είναι οργανωμένο με τρόπο που συνάδει με τον τύπο του κειμένου και τις γλωσσικές ενέργειες που ορίζει η εκφώνηση, (β) η οργάνωση και η δομή του κειμένου (δηλ. εισαγωγή,
κυρίως θέμα, επίλογος) διευκολύνουν την κατανόηση των μηνυμάτων του κειμένου.
4. ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΛΟΓΟΥ
Αξιολογείται σε ποιο βαθμό (α) οι ενότητες δηλ. οι παράγραφοι, προτάσεις, δηλώσεις κλπ. του κειμένου έχουν λογική σχέση μεταξύ τους, (β) οι προτάσεις, φράσεις κλπ.του κειμένου συνενώνονται με τις σωστές και κατάλληλες για το είδος του κειμένου συνδετικές λέξεις / φράσεις, (γ) ο λόγος ρέει με φυσικότητα στο κείμενο.
5. ΟΡΘΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΟΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ
Αξιολογείται σε ποιο βαθμό το παραγόμενο κείμενο (α) χρησιμοποιεί το λεξιλόγιο πεδίου, δηλαδή το λεξιλόγιο που απαιτείται για
την ανάπτυξη του συγκεκριμένου θέματος,
(β) περιλαμβάνει ποικιλία λέξεων, εκφράσεων, ιδιωματισμών κλπ. που χρησιμοποιούνται σωστά και συνάδουν με το κειμενικό
είδος και ύφος.
6. ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
Αξιολογείται σε ποιο βαθμό οι γλωσσικές επιλογές του παραγόμενου κειμένου συνάδουν με την επικοινωνιακή περίσταση και τον επικοινωνιακό στόχο όπως ορίζονται από την εκφώνηση.
7. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΘΟΤΗΤΑ
Αξιολογείται σε ποιο βαθμό η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι γραμματικά ορθή, δηλαδή
(α) κατά πόσο ακολουθεί τους τύπους και κανόνες της καθομιλουμένης γλώσσας και σε περίπτωση λαθών, σε τι βαθμό τα λάθη αυτά παρεμποδίζουν το νόημα
(β) κατά πόσο χρησιμοποιείται ποικιλία απλών και/ή σύνθετων δομών ανάλογα με το είδος και ύφος του κειμένου.
8. ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ – ΣΤΙΞΗ
Αξιολογείται σε ποιο βαθμό (α) είναι σωστή η ορθογραφία και κατά πόσο τα τυχόν λάθη εμποδίζουν ή όχι την αναγνωσιμότητα και την επικοινωνία, (β) ακολουθούνται κανόνες στίξης που διευκολύνουν την επικοινωνία και την ομαλή μετάδοση των μηνυμάτων.
Η διαρκής επιμόρφωση και ανάπτυξη των γνώσεων και δεξιοτήτων των συνεργατών του «Take it English» αποτελεί βασικό μέλημα του κέντρου μας ώστε παντα να είμαστε σε
θέση να δίνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να εγγυόμαστε την επιτυχία σε κάθε περίπτωση μαθητή μας.
Ελάτε να μας γνωρίσετε!!
info@takeitenglish.gr
takeitenglish1@gmail.com
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
211-2180368
6973429411
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Μ Μπότσαρη 145 και Σκουφά Πετρούπολη, 13231
Designed by www.2bill.gr